مراحل طلاق در ترکیه به چه صورت است؟
ازدواج و طلاق مقوله هایی هستند که برای انجام آنها در هر کشور می بایست مطابق با قوانین آن کشور پیش بروند.در این مقاله به مراحل طلاق در ترکیه میپردازیم. هرچند تصمیم گرفتن برای متارکه زوجین تصمیمی سخت و تلخ می باشد اما در برخی از موارد نیز می تواند شروعی دوباره برای زندگیه بهتر برای طرفین قلمداد گردد. در این مقاله سعی بر آن شده است که به صورت خلاصه اطلاعاتی در خصوص نحوه طلاق گرفتن در کشور ترکیه را مورد بررسی قرار دهیم.
در کشور ترکیه نیز بمانند کشور ایران امکان جدایی زوجین از یکدیگر به دو صورت زیر قابل انجام می باشد:
- طلاق یک طرفه
- طلاق توافقی
طلاق یک طرفه به این معنی است که زوجین حاضر به توافق جهت متارکه از یکدیگر نمی باشند و امکان صلح نمودن در خصوص تعیین تکلیف مسئولیت های قانونی و متقابل خود از قبیل حضانت فرزندان و . . . را دارا نمی باشند . در این حالت فردی که درخواست جدایی یک طرفه دارد می بایست با داشتن مستندات و دلایل مورد قبول دادگاه های ترکیه از قبیل : داشتن بیماری های روانی ، مشکلات رفتاری خشونت آمیز ، داشتن رابطه نامشروع ، اعمال مجرمانه و . . . و امکان اثبات انجام دادن هر یک از آنها توسط همسر خود ، اقدام به ثبت دادخواست طلاق خود در دادگاه بنماید . پس از تعیین وقت و تشکیل جلسه دادگاه ، طرفین با حضور در جلسه و ارائه مستندات و ادله کافی خود اقدام به دفاع از حقوق خود نماید . در این حالت دادگاه پس از بررسی مدارک و در صورت نیاز برگزاری جلسه مجدد با موضوع استماع شهادت شهود، رای نهایی خود را صادر می نماید.
طلاق توافقی همانطور که از نام آن بر می آید با توافق دو طرف و در اغلب موارد بدون مشاجره و اصطکاک میان زوجین انجام می پذیرد . تنها رعایت 3 نکته در تسریع پیشرفت کار نیاز می باشد:
الف) حداقل یک سال از ازدواج رسمی طرفین گذشته باشد.
ب) محرز شدن اراده دو طرف برای متارکه (نبود اجبار در این امر) برای قاضی دادگاه
ج) تنظیم و امضاء توافق نامه ( صورتجلسه ) در خصوص تعیین تکلیف مواردی از قبیل حضانت فرزندان ، تقسیم دارایی های بدست آورده پس از ازدواج ، پرداخت نفقه و سایر حق و حقوقات قانونی زوجه توسط زوج . (پیشنهاد می شود به منظور رعایت تمام اصول لازمه در خصوص تنظیم توافق نامه مذکور حتماً از کمک یک نفر مشاور حقوقی یا وکیل در کنار خود استفاده نمایید)
شرایط طلاق گرفتن برای اتباع خارجی
اتباع خارجی برای طلاق گرفتن در ترکیه می بایست ابتدا مشخصات و اطلاعات مربوط به ازدواج آنها در اداره ثبت احوال ترکیه (اداره نفوس) ثبت گردد سپس دادخواست خود را در دادگاه مربوطه مطرح نمایند و نسبت به پیگیری الباقی پروسه خود اقدام نمایند .
اتباع خارجی جهت جدا شدن از همسرشان در دو حالت زیر دسته بندی می شوند :
- هر دو نفر ساکن ترکیه باشند
- یک نفر ساکن ترکیه و دیگری خارج از ترکیه باشد
در قسمت مراحل طلاق در ترکیه در صورتی که طرف غیر ترک در کشور خود باشد و به صورت غیابی درخواست طلاق خود را ثبت کرده باشد همسر ایشان نیز می بایست در کشور ترکیه با مراجعه به مراجع قضایی مربوطه نسبت به ثبت طلاق غیابی از همسر خود اقدام نماید . اما اگر هر دو طرف ساکن ترکیه باشند می توانند با ثبت دادخواست (به صورت یک طرفه یا توافقی) با رعایت تمامی موارد قید شده در این مقاله ، نسبت به موضوع خود اقدامات لازمه را بعمل آورند و پس از گذراندن پروسه دادرسی و صدور حکم نهایی توسط دادگاه ، با مراجعه به استانداری شهر خود (اداره valilik) و اخذ تاییدیه از اداره مذکور به سفارت کشور خود در ترکیه مراجعه نموده و برابر با قانون کشور خود درج در سامانه ثبت احوال و شناسنامه نمایند . لازم به ذکر است هموطنان ایرانی برای طی کردن این مرحله (اخذ تاییدیه سفارت) می بایست ابتدا به صورت اینترنتی درخواست قرار ملاقات از سفارت (وقت راندوو) نموده سپس اصل مدارک دادگاهی خود را که به تایید استانداری رسیده باشد را در سامانه مربوط به سفارت ایران در ترکیه (سامانه میخک) بارگزاری نمایند.
با توجه به زمان بر بودن مراحل دادرسی در کشور ترکیه برای اتباع خارجی و در مواردی که طرفین قصد تسریع در انجام پروسه طلاق خود را دارند می توان با استفاده از اخذ وکیل در کشور خود این امر را غیاباً به انجام برسانند. در این روش می بایست ابتدا هر دو طرف با تنظیم وکالت نامه محضری و سپس مراجعه به سفارت کشور خود در ترکیه، ترجمه و تایید وکالت نامه های مذکور را گرفته و به همراه اصل شناسنامه ها و سند ازدواج برای وکلای خود ارسال نمایند . این مسیر سریع ترین راه برای متارکه خارجیان ساکن در کشور ترکیه می باشد.
امیدوارم که مطالب مذکور مورد استفاده مخاطبین عزیز قرار گرفته باشد، در پایان خاطر نشان می گردد با توجه به حائز اهمیت بودن مقوله طلاق بهتر است در این زمینه از مشاوره حقوقی نیز بهره مند شوید.