فروش آپارتمان در ترکیه
ترکیه به عنوان یک کشور خوش آتیه در زمینه سرمایه گذاری به خصوص در حوزه معاملات املاک و مستغلات به شمار می آید. در چند دهه اخیر تمایل سرمایه گذاران بسیاری برای خرید آپارتمان در ترکیه به دلیل وجود قوانین کارآمد، پیاده سازی سیاستهای جدید و طرحهای مشوق برای جذب سرمایه در این کشور افزایش یافته است. شایان ذکر است عواملی چون آب و هوای بسیار پاک و مطلوب، عدم وجود هیچ گونه تنش و کمبود آبی، امکانات رفاهی و گردشگری فراوان، بهره مندی از ارزش افزوده بالا، امکان کسب درآمد ارزی از بابت اجاره ملک خریداری شده و تمایل به دریافت شهروندی یا اقامت ترکیه و برخوداری از سطح بالای کیفیت برای زندگی به نسبت کشورهای همسایه از دیگر دلایل سرمایه گذاری و همچنین افرایش چند برابری معاملات فروش آپارتمان در ترکیه در مقایسه با سال های قبل شده است.
در ادامه به بررسی شرایط و قوانین فروش آپارتمان در ترکیه می پردازیم.
آمارهای رسمی فروش آپارتمان در ترکیه
بر اساس اطلاعات موسسهی دولتی آمار ترکیه (TÜİK) از ژانویه تا سپتامبر سال 2022 تعداد بیش از یک میلیون و 57 هزار ملک فروخته شده که به نسبت مدت مشابه در سال قبل 11.4 درصد افزایش داشته است. در بین این آمار، استانبول به عنوان پایتخت تجاری و اقتصادی ترکیه با تعداد بیش از 186 هزار فروش ملک در رتبه اول و جزء محبوب ترین شهرها در فروش آپارتمان در ترکیه قرار گرفته؛ از طرفی تعداد 50 هزار مورد از کل املاک فروخته شده در همین بازه زمانی (ژانویه-سپتامبر 2022) سهم اتباع خارجی می باشد.
طبق نمودارهای زیر که مربوط به فروش آپارتمان در ترکیه به ملیت های مختلف در 9 ماهه اول سال 2022 (ژانویه-سپتامبر 2022) می شود، تعداد بیش از ده هزار ملک به اتباع ایرانی فروخته شده که ایرانیان در اوایل سال رتبه نخست خریداران ملک در ترکیه را به خود اختصاص داده اند ولی بعدها به خاطر جنگ روسیه و شرایط سیاسی خاص، شهروندان روسیه در رده اول این نمودار جای گرفته و شهروندان ایرانی در رتبه های دوم آمار خریداران خارجی ملک در ترکیه بوده اند.
جالب است بدانید که مشابه این آمار در اوایل سال 2021 همزمان با شیوع کرونا در ترکیه هم به ثبت رسیده و فروش آپارتمان در ترکیه به شهروندان ایرانی روند صعودی را تجربه کرده است.
شرایط فروش آپارتمان به افراد خارجی در ترکیه
فروش آپارتمان در ترکیه به افراد خارجی بر اساس قوانین و شروطی قابل اجرا می باشد. طبق قوانین ترکیه، بعد از فروش ملک به فرد خارجی تمام اختیارات مربوط به آن ملک فروخته شده به شخص خریدار داده شده و به عبارتی خریدار از حق مالکیت قطعی و کامل به صورت عرصه و اعیان (نظیر ایران) با ثبت سند رسمی بنام خود برخوردار خواهد بود.
از سایر شروط فروش ملک توسط خارجی ها این است که طبق آخرین مصوبات کشور ترکیه اگر یک تبعه خارجی به قصد اخذ شهروندی ملکی را خریداری نموده باشد، تا سه سال امکان فروش آن را نخواهد داشت و به عبارتی ملک مورد معامله که از طریق آن شهروندی ترکیه اخذ گردیده از زمان خرید به مدت سه سال امکان فروش را نخواهد داشت؛ اما در شرایطی که خرید ملک به قصد اخذ شهروندی انجام نشده باشد می توان بدون هیچ محدودیتی آن را در هر زمانی به شهروندان ترک یا خارجی به فروش رساند.
یکی از نکات مهم در زمان فروش آپارتمان در ترکیه که بسیار قابل توجه بوده، تهیه گزارشی جامع از وضعیت و ارزش روز ملک تحت عنوان گزارش اکسپرتیز (EKSPERİZ RAPORU) توسط کارشناسان رسمی و قانونی می باشد.
نکات مهم فروش آپارتمان در ترکیه
بررسی و در نظر گرفتن جوانب مختلف قبل از انجام هر معاملهای از شروط غیر قابل اجتناب خواهد بود. تهیه و انعقاد قراردادی قانونی و مشخص نمودن تمام شرایط در آن بسیار حائز اهمیت است. در صورتی که به زبان ترکی مسلط نیستید پیشنهاد می شود حتما با یک مترجم رسمی در زمان عقد قرارداد حضور داشته باشید.
از مواردی که به صورت اجمالی در زمان معامله ملک بایستی درج گردد به شرح ذیل می باشد:
- ثبت مشخصات پلاک ثبتی ملک.
- ثبت نام و نام خانوادگی ، آدرس و تلفن، مشخصات سجلی خریدار و فروشنده.
- مشخص بودن میزان بیعانه پرداختی و ارزش ملک مورد معامله.
- شرایط و تاریخ تحویل کلید ملک پس از انتقال سند.
- ثبت مادهای در قولنامه مبنی بر اینکه پس از امضای قولنامه و پرداخت بیعانه و تا قبل از انتقال وجه از طرف خریدار، کارشناس رسمی از ملک بازدید نموده و در صورت وجود هر گونه نقص، بدهی، رهنی بودن سند، ایراد و ابهامی در مورد ملک، خریدار اجازه فسخ یکطرفه قرارداد و بازپسگیری بیعانه پرداختی را داشته باشد.
- مشخص بودن درصد و مقدار کمیسیون پرداختی به شرکت مشاور املاک.
- وجود شفافیت در قرارداد مِن باب پرداخت هزینه اداره اسناد که طبق عرف در ترکیه عموما پرداخت کل چهار درصد هزینه ثبت سند به عهده خریدار می باشد.
- شرایط فسخ معامله و میزان ضرر و زیانی که بایستی به طرفین در صورت فسخ معامله پرداخت گردد.
- مشخص بودن یک داور مرضی الطرفین در صورت بروز اختلاف میان طرفین معامله ( که عموما دادسراهای استانبول به عنوان حَکم در نظر گرفته می شوند).
یک: در صورتی که ملک مورد معامله دارای مستاجر می باشد پیشنهاد می گردد با مستاجر تماس حاصل گردیده و از برنامه وی به جهت تخلیه یا ادامه استیجار واحد اطلاعات لازم اتخاذ گردد.
دوم: در مواردی که ملک دارای مستاجر می باشد توصیه می گردد از مستاجر تعهد نامه رسمی تخلیه ملک در دفترخانه اسناد رسمی اخذ گردد.
سوم: اگر تمایل دارید در صورت فسخ طرف مقابل، ضرر و زیان قرارداد را کامل اخذ نمایید، پیشنهاد می گردد قرارداد را به جای امضا در دفتر املاک، در دفاتر رسمی کشور ترکیه منعقد نمایید.
(عموما هزینه دفترخانه به عهده طرفی است که مایل به انعقاد قرارداد رسمی در دفتر خانه است و به عبارت دیگر معمولا هزینه دفترخانه را یک طرف معامله که مایل به انجام این کار می باشد پرداخت می نماید).
چهارم: بنا به شرایط بیعانه بایستی بصورت امانت در دفتر معاملات ملکی و یا به حساب صاحب سند واریز گردد.
پنجم: در صورتی که برخی اقلام نظیر کولر، سرویس مبلمان و غیره بخشی از معامله ملک می باشند توصیه می گردد کلیه آن اقلام تا حد امکان در قرارداد درج گردند.
گروه مشاورین املاک آریا در استانبول با اتکا به چندین سال فعالیت مستمر و تخصصی در زمینه معاملات خرید و فروش انواع ملک نوساز و چند سال ساخت در امر فروش آپارتمان در ترکیه آماده خدمت رسانی به شما سرمایه گذاران عزیز خواهد بود.