راهنمای خرید خودرو در ترکیه
خرید خودرو در ترکیه :داشتن خودرو از ضروریات زندگی هر شخصی به خصوص در شهرهای بزرگ می باشد. هر چند وجود سیستم قدرتمند حمل و نقل در ترکیه باعث شده افراد در شرایط عادی کمتر نیاز به خودروی شخصی داشته باشند ولی پیشرفت های این کشور در صنعت خودروسازی موجبات ورود به بازارهای داخلی و خارجی و در نتیجه افزایش استقبال افراد به خرید خودرو را فراهم آورده است. در ترکیه تقریبا تمامی برندهای مطرح دنیا حضور دارند و قیمت هر خودرو با توجه به برند و امکانات آن متفاوت می باشد. برندهایی نظیر مرسدس بنز، بی ام و، ولوو، تویوتا ، فورد، فیات، رنو، پژو، سیتروئن و ده ها کمپانی خودروساز مطرح در این کشور نمایندگی فعال دارند.
نحوه تبدیل گواهی نامه رانندگی ایرانی به گواهینامه ترک
در ترکیه برای استفاده از وسایل نقلیه شخصی حتی در صورتی که قصد سکونت در این کشور را نداشته و به عنوان یک گردشگر خودرویی را اجاره نموده باشید، طبیعتا نیاز به گواهینامه رانندگی ( SÜRÜCÜ BELGESİ ) خواهید داشت.
کشورهای مختلف در جهان بر اساس یک توافق بینالمللی گواهینامههای صادره در کشورهای دیگر را مشروط بر اینکه بصورت بینالمللی باشد به رسمیت میشناسند. اما در نظر داشته باشید که صرفا داشتن گواهینامه بین المللی راه گشا نبوده و مضافا بایستی ترجمه رسمی گواهینامه ایران، اصل گواهینامه ایران و همچنین گذرنامه خودرو به همراه شما بوده و با نشان دادن این مدارک به پلیس ترکیه به راحتی می توانید تا شش ماه از تاریخ آخرین ورودتان رانندگی نمایید؛ حتی در صورتی که گواهینامه بین المللی نیز نداشته باشید با داشتن مدارک مذکور تا شش ماه مجاز به رانندگی در ترکیه خواهید بود.
لازم به ذکر است گواهینامه رانندگی ایرانی در ترکیه دارای اعتبار بوده و با توجه به توافقات انجام شده بین این دو کشور امکان تبدیل گواهینامه ایرانی به گواهینامه دائمی و ده ساله ترک به شرط داشتن هر نوع اقامت معتبر در ترکیه طی مراحل زیر میسر می باشد و نیازی به گذراندن دوره های رانندگی و آزمون مجدد نیست.
همچنین افرادی که تابعیت دوم را در ترکیه دریافت نموده اند حتی اگر نام و نام خانوادگی جدیدی برای فرد انتخاب نموده باشند کماکان می توانند از طریق مراحل ذیل گواهی نامه ترک درخواست دهند.
- دریافت کد رهگیری از کنسولگری ایران با مراجعه به سایت اینترنتی http://Tak.mfa.ir
- مراجعه به کنسولگری ایران در ترکیه با به همراه داشتن کپی و اصل کارت اقامت، پاسپورت و گواهینامه ایران
- ترجمه رسمی آخرین مدرک تحصیلی که به تایید نوتر (دفتر خانه رسمی ) در ترکیه رسیده باشد.
- پرداخت مجموع هزینه های گواهی نامه که طبق تعرفه جدید در سال 2022 مبلغ 1461 لیر بوده و از طریق اینترنت بانک یا دفاتر پست یا همان PTT قابل پرداخت می باشد.
- دریافت گواهی سلامت پس از انجام معاینه چشم و آزمایشات پزشکی متعارف در بیمارستان های مورد تایید.
- در نهایت با دریافت وقت قبلی از طریق سایت nvi.gov.tr به اداره ثبت احوال محل اقامت مراجعه کرده و با ارائه یک عکس بیومتریک، کپی رنگی از کارت اقامت، پاسپورت و گواهینامه ایران، ترجمه رسمی تایید شده گواهینامه ایران از طرف کنسولگری و همچنین آدرس ثبت شده پس از مدت کوتاهی گواهی نامه رانندگی کشور ترکیه قابل دریافت خواهد بود.
شایان ذکر است مستقل از تاریخ اعتبار گواهینامه ایران، عموما کلیه گواهینامههای صادره در ترکیه دارای اعتبار ده ساله بوده و همچنین جهت بسیاری از امور اداری نظیر کلیه امور بانکی، گواهی نامه ترک مورد پذیرش می باشد.
خرید خودرو در ترکیه برای اتباع خارجی
اتباع ایرانی با داشتن گذرنامه معتبر، ترجمه رسمی آن و همچنین شماره مالیاتی می توانند اقدام به خرید خودروی صفر یا دست دوم نمایند. همچنین برای این اشخاص به سه طریق امکان خرید و استفاده از خودرو در ترکیه میسر می باشد :
- انتقال خودرو از ایران به ترکیه که در این مقاله به شرح آن خواهیم پرداخت.
- خرید خودرو در کشورهای دیگر (معمولا کشورهای اروپایی) و وارد کردن آن به ترکیه (تحت شرایطی خاص) که در این روش به استثنای دیپلماتها و کارکنان کنسولگری، سایر افراد می بایست جهت وارد کردن خودروی خود به ترکیه بسته به مدل، برند و حجم موتور مبلغی را در بانک های ترکیه تحت عنوان تضمین (TEMİNAT) به امانت گذاشته و مادامی که خودرو در خاک ترکیه حضور داشته باشد، آن وجه به امانت در بانک خواهد بود. البته این دست خودروها معاف از مالیات بوده و با هزینه بسیار کم تری از خارج از کشور به ترکیه امکان واردات خواهند داشت؛ همچنین تحت شرایط خاصی فروش آن به یک خارجی دیگر نیز امکان پذیر خواهد بود. از طرفی امکان ورود با همان پلاک کشور مبدا و یا تغییر پلاک در ترکیه وجود دارد ولی به دلیل اجبار در پرداخت تضمین بانکی، پیچیده بودن پروسه آن و همچنین به دلیل عدم امکان واردات خودرو برای دارندگان اقامت توریستی و دو تابعیتی به ندرت این روش مورد استقبال قرار می گیرد.
- رایج ترین و راحت ترین روش خرید خودرو نزد خارجیان خرید یک خودروی صفر یا کارکرده از سایر اتباع ترک یا شرکتهای ترک می باشد. البته از این طریق امتیاز معافیت مالیاتی برای شخص خارجی وجود نداشته و تبعه غیر ترک به اندازه یک شهروند ترک بابت خرید خودرو پرداخت هزینه هایی را متحمل می شود. پلاک آن در زمان تحویل کارت خودرو در دفتر خانه اجبارا تعویض گردیده و با دو حرف میانی از MA تا MZ به صورت تصادفی (رَندوم) که مخصوص خارجیان در ترکیه می باشد تعلق می گیرد. همچنین فقط شخص مالک یا خانواده درجه یک فرد امکان رانندگی با خودروی مورد نظر را خواهند داشت. هر زمانی هم که تصمیم به فروش آن خودرو وجود داشته باشد به راحتی فروش آن به اتباع ترک یا سایر خارجیان نیز امکان پذیر خواهد بود. شایان ذکر است در صورتی که تمایل به اخذ پلاک معمول (پلاکی که مشخص نکند مالک آن یک تبعه خارجی است) را داشته باشید به راحتی می توانید با ثبت شرکت در ترکیه و خرید خودرو به نام آن شرکت از پلاک معمولی و غیر تخصیص یافته برای خارجیان استفاده فرمایید.
بیشتر بخوانید : آشنایی با نوتر یا ثبت اسناد رسمی در ترکیه
مدارک لازم جهت خرید خودرو
- کارت شناسایی (پاسپورت یا کارت اقامت) به همراه ترجمه رسمی آن.
- شماره مالیاتی
- داشتن معاینه فنی خودرو در روز نقل و انتقال (خودرو بایستی دارای معاینه فنی معتبر باشد).
- کارت قبلی خودرو.
- بیمه معتبر (در روز نقل و انتقال، خودرو بایستی دارای بیمه شخص ثالث معتبر باشد).
- ارائه برگهی تسویه حسابهای عوارض و جریمههای خودرو توسط فروشنده.
- پرداخت هزینههای جاری انتقال مالکیت از جمله اجرت دفترخانه و تعویض پلاک که بر عهده خریدار می باشد.
خودرو ملی ترکیه
صنعت خودروسازی ترکیه از ابتدای عمر خود به مونتاژ محصولات کمپانی های مطرح خارجی پرداخت؛ نتیجه سال ها همکاری با معروف ترین برندهای خودروسازی در جهان باعث شد این گروه با نوآوری خلاقانه ای اقدام به ساخت خودروی ملی تمام الکتریکی در ترکیه به نام TOGG در پنج مدل نماید. خودروی ملی توگ در دسامبر 2019 معرفی شد و طبق گفته کارشناسان خودروسازی و همچنین با توجه به اختصاص سرمایه 3 میلیارد دلاری برای این خودرو، می تواند به عنوان رقیبی جدی برای خوروهای الکتریکی روز دنیا به شمار رود.
TOGG مخفف عبارت TURKİSH AUTOMOBİLE ENTERPRİSE GROUP به معنای گروه صنعت و تجارت خودروی ترکیه می باشد.
خرید خودروی دست دوم در ترکیه و نکات مربوط به آن
بسیاری از افراد با در نظر گرفتن مواردی از قبیل بودجه مورد نظر، مدت زمان استفاده از خودرو، صرفه جویی در مصرف سوخت، میزان هزینه های احتمالی، انتظارات و هدف استفاده اقدام به خرید خودروی صفر یا کارکرده می کنند. عموما افراد زیادی به دلیل مناسب بودن سطح قیمت ها تمایل بیشتری به خرید خودروی کارکرده دارند و در صورتی که کلیه نکات و مسائل خودروی کارکرده را در ترکیه در نظر داشته باشید خرید خودروی دست دوم می تواند مقرون به صرفه باشد.
نکاتی که باید برای خرید خودروی کارکرده در ترکیه لحاظ نمایید شامل :
آیا خودرو دارای تصادف می باشد یا خیر؟
طببعتا خودرویی که دارای تصادف یا اصطلاحا رنگ شدگی باشد از ارزش کم تری برخوردار است اما اگر از تخصص لازم جهت درک و تشخیص این موضوع بهره مند نیستید جای نگرانی نیست چرا که در سطح شهر مراکز بسیاری تحت عنوان (OTO EKSPERTİZ) فعالیت دارند که به عنوان کارشناس، خودروی شما را به لحاظ بدنه و فنی بررسی و گزارش جامعی از خودرویی که جهت خرید در نظر دارید ارائه نموده و ریسک دریافت اطلاعات غلط از فروشنده بابت تصادفی بودن خودرو را نزدیک به صفر می رسانند. منتها برای مراجعه به مراکز کارشناسی خودرو، شخصا اقدام نموده و ترجیحا به مراکزی که از طرف فروشنده اعلام می گردد، مراجعه نفرمایید.
مشخص بودن میزان خسارت رسمی خودرو در گذشته
در صورتی که در گذشته از بیمه آن خودرو استفاده شده باشد، میزان آن خسارت در پلاک خودرو ثبت گردیده و با استعلام پلاک فعلی خودرو در سامانه های خاصی که بابت این موضوع طراحی گردیده می توانید از میزان خسارت احتمالی آن در گذشته که به آن ( HASAR KAYIDI) یا (TRAMER KAYIDI ) می گویند مطلع شوید. طبیعتا خودرویی جهت خرید مناسب تر می باشد که یا سابقه خسارت نداشته و یا مبلغ آن کم باشد. همچنین اگر خودرویی تصادف یا به هر نحوی خسارت سنگین دیده باشد، آن خودرو تحت عنوان AĞIR) (HASAR KAYITLI ثبت شده که خرید این دست خودروها برای مصرف کنندگان توصیه نمی شود. مراکز OTO EKSPERTİZ در صورت درخواست شما، پروسه استعلام خسارت یا HASAR SORGULAMA را انجام می دهند و شما را در جریان آخرین وضعیت خسارت و تصادف خودرو خواهند گذاشت.
معاینه فنی
معاینه های فنی در ترکیه عموما دو ساله صادر می گردد و زمانی که برای خرید خودروی دست دوم مراجعه می نمایید تاریخ باقی مانده از معاینه فنی فعلی خود را از فروشنده بخواهید، خصوصا زمانی که قصد خرید خودرویی با کیلومتر بالا را داشته باشید.
توجه به سرویس سالیانه خودرو
یکی از فاکتورهای بسیار مهمی که کمک شایانی به خرید مطمئن شما می نماید دقت به سرویس های سالیانه خودرو می باشد. در واقع بسیاری از مالکین خودرو در ترکیه سرویس سالیانه خودروی خود را در کیلومترهای لازمه انجام می دهند و در صورتی که این اتفاق در نمایندگی های مجاز انجام شده باشد درصد اطمینان خرید شما بسیار افزایش خواهد یافت.
نحوه انتقال خودروی شخصی از ایران به ترکیه
خوب است بدانید که تردد خودروهایی با پلاک خارجی در ترکیه محدودیتی نداشته و شما می توانید با خودروی خود به ترکیه سفر کنید. برای این کار می توانید با مراجعه به گمرک محل سکونت خود طی مراحلی با ارائه مدارکی مثل کارت ملی، پاسپورت، گواهی نامه، کارت مشخصات خودرو و برگ سبز خودرو نسبت به دریافت برگ کاپوتاژ خودروی خود اقدام کنید. مدت اعتبار حضور یک خودروی کاپوتاژ شده یا خورویی با پلاک خارجی در خاک ترکیه حداکثر 24 ماه می باشد. همچنین از شرایط ورود این نوع پلاک ها این است که فرد در کشور صادرکننده آن پلاک حداقل ۱۸۵ روز در سال اقامت داشته باشد.
بیشتر بخوانید : سفر به ترکیه با خودروی شخصی به چه صورت است؟
نکات مهم در رابطه با خرید خودرو در ترکیه
- لازم به ذکر است که قیمت خودروهای دیزلی در ترکیه به نسبت خودروهای بنزینی بیشتر است؛ اما از طرفی هزینه گازوییل به نسبت بنزین کمتر و همچنین احتراق خودروهای دیزل بسیار کم تر از نوع بنزینی می باشد. در صورتی که قصد دارید خودرو را در مسافت یا ترافیک زیاد و به صورت مستمر استفاده نمایید، خرید خودروی دیزل پیشنهاد می گردد.
- در ترکیه مالک خودرو ملزم به پرداخت مالیات سالیانه می باشد که بر اساس متغیرهایی مانند سال تولید و حجم موتور محاسبه شده و معمولا در دو نوبت و طی ماه های جولای و ژانویه (تیر و دی ماه) یعنی هر شش ماه یک بار قابل پرداخت است.
- در نظر داشته باشید همانند ایران پرداخت بیمه شخص ثالث در ترکیه اجباری بوده که به آن بیمه ترافیک ( (TRAFİK SİGORTASIگفته می شود و خریدار متعهد به انجام آن است. بیمه بدنه نیز اختیاری بوده که در ترکیه با نام بیمه کاسکو (KASKO SİGORTASI) شناخته می شود.
- توصیه می شود قبل از پرداخت مبلغ خودرو نسبت به افتتاح حساب بانکی اقدام نمایید تا نقل و انتقال وجه خرید در دفاتر اسناد رسمی از حساب بانکی شما انجام گردد تا بعدها در صورت نیاز قابل پیگیری باشد. اما قانون، اجباری بابت نقل و انتقال وجه خودرو به صورت حواله بانکی در نظر نگرفته و شما می توانید کل مبلغ را به صورت وجه نقد به فروشنده پرداخت نمایید.
- در هنگام خرید خودرو در ترکیه چه زمانی وجه خودرو را به فروشنده انتقال دهیم؟
نکته پایانی و بسیار مهم بابت زمان مناسب انتقال وجه به نام فروشنده در دفتر خانه اسناد رسمی می باشد. زمانی که متصدی دفترخانه مدارک خریدار و فروشنده را کنترل نموده و اعلام می دارد که خودرو جهت نقل و انتقال منعی نداشته و سند آن اصطلاحا تمیز می باشد و می توان وجه خودرو را به فروشنده انتقال داد.
در پایان دقت فرمایید که خرید خودروهای کارکرده به مراتب حساسیت بیشتری به نسبت صفر دارند چرا که فروشنده یک شخص حقیقی است. به همین خاطر توصیه می گردد که جهت خرید و خصوصا نقل و انتقال وجه آن از کارشناسان خبره در این حرفه کمک بخواهید.
آریا گروپ فعالیتی در پروسه خرید و فروش خودرو در ترکیه نداشته و مطالب فوق صرفا جهت اطلاع رسانی بوده است و طبیعتا کلیه مسئولیت های خرید و فروش خودرو به عهده خواننده محترم می باشد.